İçeriğe geç

Çorlu Bir Şehir Oldu Mu

Çorlu bir şehir mi?

Tekirdağ ilinin en büyük ilçesi olan Çorlu, Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde yer almakta olup 26 idari ilçeden oluşmaktadır. Tekirdağ merkezine 38 km uzaklıkta bulunan Çorlu, Ergene Havzası’nda ve Trakya’nın orta kesiminde, plato yüzeyinin üzerindeki ovada yer almaktadır.

Çorlu’nun eski adı nedir?

Bilinen en eski ismi “Tzirallum” olan Çorlu, M.Ö. 1000’li yıllarda Trakya-Frigyalılar tarafından kurulan koloni kentlerinden biridir. Tarihin farklı dönemlerinde Frig-Yunan-İskit-Pers-Makedon-Roma ve Bizans istilalarına maruz kalmıştır.

Çorlu kaç ilden büyük?

İlk kez 2007 yılında uygulamaya konulan sistemin 2009 yılı sonu rakamlarına göre Tekirdağ ilçe merkezi Çorlu’nun 206.134 kişilik nüfusuyla 52 ilin merkezlerinden daha fazla nüfusa sahip olduğu tespit edilmiştir. 17 büyükşehir dışında sadece 12 ilin merkez nüfusunun Çorlu merkez nüfusundan fazla olması dikkat çekmektedir.

Çorlu’nun anlamı nedir?

Kaynaklarda Çorlu ismi için farklı ifadeler vardır. Eski atlaslarda şehrin ismi “Tzarylus”, “Tzurulum”, “Tzurule”, “Tschurla”, Tziraltum” olarak geçer. Bizans döneminde peyniri meşhur olduğundan “peynir şehri” anlamına gelen “Tbiton” olarak anılırdı.

Tekirdağ Çorlu sürgün yeri mi?

Çorlu, 18. yüzyılda Kırım’dan kovulan Hanzadeler ve Giraylar’ın sürgün yerlerinden biriydi. 1830 yılında Rumeli Beylerbeyliği kaldırılıp Edirne Vilayeti kurulduğunda Çorlu bu vilayetin bir kazası oldu ve Tekirdağ Sancağı’na bağlandı.

Tekirdağ’ın en büyük ilçesi hangisidir?

NüfusTekirdağ ili ve ilçelerinin 2023 yılı sonu itibarıyla yerleşim yeri ve nüfusu hakkında sayısal bilgilerİlçe2022 Nüfusu2023 NüfusuSüleymanpaşa215.558219.230Şarköy33.46634.047Tekirdağ1.142.4511.167.

Çorlu’nun neyi meşhur?

Çorlu’nun meşhur yemekleri arasında şüphesiz ilk akla gelen Tekirdağ köftesidir. Çorlu’nun diğer meşhur yemekleri arasında bulama, damat ayağı, peynir helvası, salamura üzüm, Tekirdağ rakısı, manda yoğurdu ve üzüm pekmezi yer alır.

Çorlu Kalesi’ni kim yaptı?

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Çorlu’dan şöyle bahseder: Çorlu Kalesi’nin yeri; Kurucusu Yanko bin Madyan’dır. İlki, Gazi Hüdavendigar’ın 720 (1320) yılında Edirne’yi fethetmesidir.

Çorluda kaç fabrika var?

Genel BilgilerBölgenin alanı130 hektarBölgede kurulu fabrika sayısı118 fabrikaİstihdam~ 10.

Çorlu mu büyük Lüleburgaz mı?

Çorlu, Çerkezköy, Edirne ve Tekirdağ’dan sonra Doğu Trakya’nın beşinci büyük yerleşim yeridir. Lüleburgaz, Kırklareli’nin güneyinde yer alır ve sanayi ve tarımla karakterize edilir. Söz konusu ilin en büyük ve en gelişmiş ilçesidir.

Edirne mi daha büyük Çorlu mu?

Trakya nüfusunun yüzde 65’ini barındıran Çorlu, 226 bin 921 nüfusa sahip olup, Trakya bölgesindeki üç ilin toplam nüfusunun yüzde 65’ini barındırmaktadır (Edirne 144 bin 531, Kırklareli 66 bin 226, Tekirdağ 147 bin 490).

5 Büyük Şehir hangisi?

Türkiye nüfusunun yüzde 18,65’inin yaşadığı İstanbul’u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi. Bayburt, 84 bin 241 kişi ile en az nüfusa sahip il oldu.

Çorlu’nun zemini nasıl?

En yaygın toprak türü kireçli kahverengi orman toprağıdır, ayrıca bölgede az miktarda alüvyonlu ve tuzlu topraklar da vardır. Toprağın verimli olmasının nedenlerinden biri de budur. Hidrografi: Şehrin ve topraklarının çoğu Ergene Havzası’nda yer alır. Bölgenin nehirleri kuzey-güney yönünde uzanır.

Çorlu’ya en yakın deniz neresi?

Marmara Ereğlisi’nde, Çorlu ilçesine komşu olan Dallas Beach, Çorlu’ya yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Ulaşım Tekirdağ İstanbul Yolu ve D-100 üzerinden sağlanmaktadır. Tekirdağ’da denize girilebilecek en iyi yerlerden biri olan Dallas Beach, sakin denizi ve kumlu plajı nedeniyle özellikle hafta sonları oldukça kalabalıktır.

Çorlu nereli?

Şenol Çorlu, 3 Aralık 1961’de Ankara’da doğdu.

Çorlu neyi meşhur?

Çorlu’nun meşhur yemekleri arasında şüphesiz ilk akla gelen Tekirdağ köftesidir. Çorlu’nun diğer meşhur yemekleri arasında bulama, damat ayağı, peynir helvası, salamura üzüm, Tekirdağ rakısı, manda yoğurdu ve üzüm pekmezi yer alır.

Çorlu hangi illere yakın?

Çorlu, Ergene Havzası’nda ve Trakya’nın orta kesiminde yer alır. Doğudan; İstanbul’un Silivri, Muratlı ve Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçeleriyle çevrilidir. Güneyden; Marmara Denizi ve Marmara Ereğlisi ilçesiyle komşudur.

Tekirdağ il mi?

Türkiye’nin tamamı Avrupa kıtasında bulunan üç ilinden biri olan Tekirdağ, Marmara Denizi’nin kuzeybatısında hafif engebeli alüvyonlu araziler üzerinde, doğusunda İstanbul, batısında Edirne ve Çanakkale yer almaktadır. Güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde Kırklareli ve kısa bir kıyı şeridine sahip Karadeniz…

Çorlu sanayi şehri mi?

İlçemizin ekonomisi sanayi ve tarıma dayanmaktadır. Hayvancılık geçmişe göre önemini kaybetmiştir. Çorlu ve çevresi ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği bölgelerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir