Arpa ne zaman sulanır?
Arpanın su ihtiyacı buğday kadar yüksek olmasa da, bol verim ve kaliteli ürün için yeterli toprak nemi gereklidir. Arpa sulanacaksa iki su verilir: birincisi sap aşamasında, ikincisi ise laktasyon aşamasında. Sadece su verilecekse, laktasyon aşamasında verilmelidir.
Arpada yüksek verim nasıl alınır?
Yüksek verim elde etmek için kışa dayanıklı çeşitlerin ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Orta Anadolu’da kış ekimi için en uygun ekim zamanı Ekim ayının ilk haftasıdır. Bu şekilde arpa kışa 3-4 yaprakla girmelidir.
Arpa nemi kaç olmalı?
Arpa, tane nem oranı %13’ün altına düştükten sonra hasat edilmelidir. Tamamen kurumadan hasat edilen arpanın kabuklarında hafif bir renk bozulması ve kalitesinde bir düşüş olur. En iyi hasat, bir biçerdöverle elde edilir.
Arpa kaç ayda yetişir?
Arabian kış ve yaz aylarında ekilir ve 120-180 günde büyür. Arpa için en uygun topraklar, yüksek su tutma kapasitesine, organik maddeye ve nötr reaksiyona sahip tınlı, iyi havalandırılmış topraklardır.
Arpa en çok hangi gübreyi sever?
Arpa için en iyi sıvı gübre Arpa için en iyi sıvı gübre, en etkili sulu gübre, arpa tarlalarının ve arpanın verimliliğini en çok artıran sıvı gübre sıvı yaprak gübresidir. Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi azot içermeyen bir gübredir. pH değeri 3’tür.
Arpaya kaç su verilir?
Yüksek verim ve kalite için toprağın neme ihtiyacı vardır. Arpa yetiştiriciliğinde iki sulama yeterlidir. İlk sulama çimlenme döneminde, ikinci sulama ise süt üretim döneminde yapılabilir.
Arpaya üre gübresi ne zaman atılır?
Üre gübresi kullanmak isteyenler nisan ayının ilk haftasında uygulamayı tamamlamalıdır. Ekmeklik buğday, arpa ve sert buğdaya sulama koşullarında iki kez uygulanması önerilen azotun ilk porsiyonu kardeşlenme dönemi sonunda ve sap başlangıcında 15 kg’dır.
Arpada kardeşlenme nasıl arttırılır?
Arpa, diğer tahıllara göre kardeşlenme kapasitesi daha yüksek bir bitkidir. Arpa yetiştiriciliği için kardeşlenme sayısının, tohum çeşidine, toprak kalitesine, iklim koşullarına, tarla bakımına, ekim sıklığına ve gübrelemeye bağlı olarak önemli ölçüde arttığını veya azaldığını söyleyebiliriz.
Arpa mı daha verimli buğday mı?
Buğday, güçlü ve nemli topraklarda daha fazla verim verir. Bu nedenle, köylüler en güçlü tarlalarına arpa eker ve bu tarlalara arpa tarlaları derler. Arpa başaklarının uzun dikenleri ve tek çiçekleri vardır. Yaprakları buğdaydan daha geniştir.
En verimli arpa cinsi hangisi?
En yüksek verime sahip arpa çeşidi Sladoran (dekar başına ortalama 750 kg) – YouTube.
1 dönüm araziden kaç ton arpa çıkar?
İki sıra beyaz başak, kılçık ve iri taneli çeşidin ortalama yüksekliği 90-110 cm’dir. Kuru koşullarda 200-450 kg verim elde edilebilir. Yüksek yağışlı bölgelerde veya ek sulama koşullarında 600-700 kg/gün arasında verim elde edilebilir.
Arpa taban gübresi ne kadar atılır?
Makarnalık buğday ve biralık arpa yetiştiriciliğinde önerilen üst pansuman miktarını 3 kg azaltın. Dekar başına ürün miktarı daha fazla ise 100 kg tahıl ürünü başına 2 kg taban gübresi ve 3 kg üst pansuman uygulayın.
Arpayı hangi hayvan yer?
Arpa, sığır ve koyunlara yaygın olarak verilen önemli bir yem bileşenidir. Genellikle bu hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılamak için yem karışımlarında kullanılır. Et sığırlarında arpa, yem karışımına eklenir ve karkas verimini artırmaya yardımcı olur.
Arpadan sonra ne ekilir?
Ekim zamanı ve yem bitkileri, her iki yılda da silajlık mısır ve sorgumun yeşil ot verimi üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Deneme yıllarında, arpa ekimleri buğday ekimlerinden daha üretkendi.
Arpa nasıl sulanir?
Arpa kuraklığa çok dayanıklı bir üründür. Bu nedenle kuru ve kurak koşullarda sorunsuz bir şekilde yetiştirilebilir. Sulama yapılacaksa, iki kez su verilebilir, ilk sulama hasat başlangıcında ve ikinci sulama süt üretim döneminde.
Arpada kardeşlenme nasıl arttırılır?
Arpa, diğer tahıllara göre kardeşlenme kapasitesi daha yüksek bir bitkidir. Arpa yetiştiriciliği için kardeşlenme sayısının, tohum çeşidine, toprak kalitesine, iklim koşullarına, tarla bakımına, ekim sıklığına ve gübrelemeye bağlı olarak önemli ölçüde arttığını veya azaldığını söyleyebiliriz.
Arpaya gübre ne zaman atılır?
Gübreleme programınızı oluştururken çimlenme, büyüme evresi ve hasat öncesi gibi dönemlere dikkat etmelisiniz. Çimlenme dönemi: Arpa tohumları toprağa ekildikten sonra çimlenme sürecine girer. Bu süre zarfında fosfor ve potasyum gibi bitki için önemli besinleri içeren bir gübre uygulanabilir.
Arpa suyu nasıl yapılır?
Arpayı soğuk su altında su berraklaşana kadar yıkayın. Arpayı bir tencereye koyun, limon kabuğu rendesi ve 6 su bardağı su ekleyin. Karışımı orta ateşte kaynatın. Ateşi kısın ve arpayı soğuk su altında su berraklaşana kadar 15 ila 30 dakika pişirin. Arpayı bir tencereye koyun, limon kabuğu rendesi ve 6 su bardağı su ekleyin. Karışımı orta ateşte kaynatın. Ateşi kısın ve düşük ateşte 15 ila 30 dakika pişirin.
Arpa yağış ister mi?
Yağışın fazla olduğu ve sulama suyunun bol olduğu bölgelerde ortaya çıkabilir. Bölgesel koşullar altında kışa ve kuraklığa dayanıklıdır.