İçeriğe geç

Ahvat Ne Demek

Ahavat ne demek?

Kökeni. Osmanlı Türkçesi اخوات (ahavât) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça أُخْت (ʾuḫt, “kız kardeş”) kelimesinin çoğulu olan أَخَوَات (ʾaḫavāt) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Ahvadı ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre ahfad kelimesi “torun” anlamında değerlendirilmektedir. Bu anlam aynı zamanda başka bir kelimenin çoğulu olarak da göze çarpmaktadır. Yani (hafid) kelimesinin “torun” anlamında çoğaltılmış bir kelime olduğu söylenebilir.

Asvat ne demek?

(ﺍﺻﻮﺍﺕ) i. (Ar. ṣavt aṣvāt’ın çoğul hali) sesler, sesler: Hezar, bizim Asvât’ımızı (Cenap Şahâbeddin) dinliyor. (Enis B. Koryürek) ise bu aciz durumu dinleyen kişidir.

Ahvaz ne demek anlamı?

Böylece, Farsçada “Ahvaz”, Khuzistan’ın orijinal Khuzi sakinlerine atıfta bulunarak “Khuz-i halkı” anlamına gelir. Bölgenin adı ortaçağ Asur kaynaklarında ͒ͬ͝ ͙͗͐͘͝ Beṯ Huzáyé olarak görünür ve kelimenin tam anlamıyla “Huzi ülkesi” anlamına gelir. Farsçada “Ahvaz”, Khuzistan’ın orijinal Khuzi sakinlerine atıfta bulunarak “Huzi halkı” anlamına gelir. Bölgenin adı ortaçağ Asur kaynaklarında ͒ͬ͝ ͙͗͐͘͝ Beṯ Huzáyé olarak görünür ve kelimenin tam anlamıyla “Huziler ülkesi” anlamına gelir.

Akvat ne demek?

(ﺍﻗﻮﺍﺕ) i. (Ar. ḳūt, “erzak” aḳvāt’ın çoğulu) Yiyecekler, erzak: Makber makber dünya açıldı / Gülşen’e yıldırım düştü… / Laşker leşker emvât koydu… / Efrâd-ı beser vuhûşa akvât (Abdülhak Hâmit) . ѻ Akvât-ı yevmiyye: Günlük azık; geçim, geçim.

Tevhim ne demek?

Yorum, karar duruşmasında hazır bulunan tarafa kararın tebliği olarak anlaşılmaktadır. Ceza yargılamasının karar duruşmasında mahkeme istinaf veya temyiz süresini kararın açıklanmasıyla başlatır, ancak duruşmaya katılmayan taraflar için süre kararın açıklanmasıyla başlar.

Osmanlıda ahfad ne demek?

Osmanlı Türkçesi احفاد (ahfâd) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça حَفِيد‎ (ḥafīd, “torun”) kelimesinin çoğulu olan أَحْفَاد‎ (ʾaḥfād) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Varidat Osmanlıca ne demek?

Tasavvufî bir terim olarak varid, kulun iradesi veya kendi katkısı olmaksızın onun kalbine giren anlam demektir.

Şuhane ne demek?

Kadın, şehvet, şehvet gibi temaların işlendiği bir gazel türü.

ATAV anlamı ne demek?

“Atav” sözcüğü “ada” anlamına gelmektedir. 402) Nişanyan, “tepe” sözcüğünün Eski Türkçedeki “tepe” sözcüğünden türediğini ve tanıklık ifadelerinin tarihî metinlerde yer aldığını belirtmektedir (Nişanyan, 2018, s. 851).

Asiva ne demek?

Asiwa Kürtçede “ufuk” anlamına geliyor.

Avas ne demek?

Esenler, Bizans dönemine kadar uzanan bir yerleşim alanıdır. Bu bölgenin en eski sakinleri Rumlar olarak bilinir ve Litros (Esenler) ve Avas (Atışalanı) köylerinde yaşarlar.

Zohrab ne demek?

Köyün 1840 kayıtlarındaki eski adı Zohrab’dır ve “zohrap” kelimesi Ermenice’de “kutsal su kaynağı” anlamına gelir. Köy hakkında ilk yazılı bilgiye 1642 tarihli Avârız defterlerinde rastlanmaktadır.

Zulkuf ismi ne demek?

Zülkifl, “servet ve mal sahibi” anlamına gelmektedir. Ancak burada kastedilen dünyevi servet değil, Hz. Peygamber’in üstün şahsiyeti ve ahiretteki makamıdır.

Ezahir ne demek?

El-Zahir ne anlama geliyor? Esmaul Hüsna’da bulunan erdemlerden biri de Ez-Zahir isminin erdemidir. Ez-Zâhir zahir isminin anlamı, görünür, varlığı apaçık olan demektir. Bir diğer anlamı ise apaçık ve kesin delillerle bilinendir.

Hadaset ne demek Osmanlıca?

(ﺣﺪﺍﺛﺖ) i. (Ar. ḥadāѕet) tazelik, yenilik: “Hadâset-i günah: genç yaş, gençlik.”

Essah ne demek TDK?

Esah kelimesinin günlük konuşmadaki hali doğru ve otantiktir: “Essah mı dedin?” Her zaman ölüm var dediler, inanmam / “Duydum, doğruymuş” diyenler (Pir Sultan Abdal). O gerçeği söyledi, Essah’tan bunu istedi.

Nahhat ne demek?

Naht, düz bir yüzeyi oyma ve desenleri kabartma olarak görünür hale getirme sanatıdır ve Nahhat bu sanatı uygulayan kişidir. Nahhat, tam anlamıyla marangoz, doğramacı, ahşap oymacısı, taş ustası anlamına gelir.

Heyhat ne demek Osmanlıca?

“Hayhat” kelimesi etimolojik olarak incelendiğinde, “ayıp, yazık” anlamına gelen Arapça “hayhāt” kelimesinden alıntıdır. Arapça kökenli olan Heyhat kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde “ne yazık” olarak çevrilmiştir. Özellikle tiyatrolarda veya yazılı kaynaklarda bulunan kelimelerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir